Minnelijke schuldsanering (Msnp)
Als iemand zelf zijn schulden niet kan afbetalen, kan via de gemeente schuldhulpverlening worden aangevraagd. De gemeente probeert dan een regeling te treffen met alle schuldeisers. Dit noemen we een minnelijk schuldsaneringstraject natuurlijke personen (Msnp). Als iemand een belastingschuld heeft, is de Belastingdienst een van de schuldeisers.
Schuldhulpverlener via gemeente
Soms kan iemand zijn schulden niet meer afbetalen met uitstel van betaling of een andere betalingsregeling. Dan kan aan de gemeente worden gevraagd een minnelijk schuldsaneringstraject (Msnp) op te starten. Een schuldhulpverlener van de gemeente kijkt dan wat mogelijk is en maakt afspraken met de schuldeisers. Er wordt gekeken wat iemand nog wel kan betalen. En op basis daarvan krijgen de schuldeisers een voorstel om een bepaald bedrag van de schuld kwijt te schelden.
Als alle schuldeisers instemmen met het voorstel, is er een overeenkomst. Het traject duurt in totaal 18 maanden. In die periode moet de persoon zich houden aan de regels van de Msnp. Bijvoorbeeld dat er geen nieuwe schulden gemaakt mogen worden. Worden alle regels gevolgd, dan zullen de schuldeisers de rest van de schulden kwijtschelden. Dat betekent dat iemand schuldenvrij is na 18 maanden.
Belastingdienst als schuldeiser
Als iemand een belastingschuld heeft, is de Belastingdienst een van de schuldeisers. Bij een Msnp-aanvraag zal dan aan de Belastingdienst worden gevraagd akkoord te gaan met de voorgestelde regeling. En net als andere schuldeisers kan de Belastingdienst meewerken aan het Msnp-verzoek of deze afwijzen.
Over het algemeen werkt de Belastingdienst mee aan het traject. De persoon met schulden krijgt dan 18 maanden uitstel van betaling voor de openstaande belastingschuld. Als aan de regels wordt voldaan, dan hoeft na 18 maanden de belastingschuld niet meer afbetaald te worden.
Afwijzing Msnp-regeling
Soms wijst de Belastingdienst een Msnp-traject af. In de meeste gevallen is de afwijzing om terechte redenen. Meer informatie hierover leest u op pagina Vraag en antwoord bij de vraag: ‘Wanneer werkt de Belastingdienst niet mee aan een Msnp-regeling?'.
Helaas is uit onderzoek gebleken dat de Belastingdienst in de periode 2012 tot en met maart 2021 ook Msnp-aanvragen onterecht heeft afgewezen. Hierover leest u meer op de pagina ‘Wat is er fout gegaan?'.
Wettelijk traject (Wsnp)
Als een van de schuldeisers niet wil meewerken aan een Msnp-traject, kan een verzoek worden gedaan bij de rechtbank. Dit heet wettelijke schuldsanering. Een rechter beslist dan hoe de schulden worden aangepakt. Voor een wettelijk traject moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. De schulden mogen bijvoorbeeld niet zijn ontstaan door fraude of een misdrijf. De regels hiervoor zijn vastgelegd in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).
Lees verder: Wat is er fout gegaan?