Vraag en antwoord

U vindt hier een aantal veelgestelde vragen over de Msnp-tegemoetkoming. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via 0800 - 23 58 357 (gratis) of via de chat.

ALGEMEEN

  1. Wat is Msnp?

    Als u hulp nodig heeft bij het aflossen van schulden, kunt u bij de gemeente een minnelijk schuldsaneringstraject aanvragen. Msnp staat voor Minnelijke schuldsanering natuurlijke personen. Tijdens dit traject kijkt u samen met uw schuldhulpverlener hoeveel u aan uw schuldeisers kunt betalen. Op basis van dat bedrag krijgen uw schuldeisers een voorstel om (een deel van) uw schuld kwijt te schelden. Als u een belastingschuld heeft, is de Belastingdienst een van de schuldeisers.

    Meer informatie: Minnelijke schuldsanering (Msnp).

  2. Wat is Wsnp?

    Als een van de schuldeisers niet wil meewerken aan een Msnp-traject, kunt u een verzoek doen bij de rechtbank. Dit heet wettelijke schuldsanering. Een rechter beslist dan hoe de schulden worden afgelost. Hiervoor gelden bepaalde regels. Deze zijn vastgelegd in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

    Meer informatie: Hoe werkt de wettelijke schuldsanering?

  3. Wanneer werkt de Belastingdienst niet mee aan een Msnp-regeling?

    Er zijn een aantal redenen waarom de Belastingdienst niet mee kan werken aan een Msnp-regeling en de aanvraag daarom afwijst. Bijvoorbeeld:

    • De aanvrager van de Msnp:
      - staat niet ingeschreven op een Nederlands adres;
      - is geen natuurlijk persoon ; of
      - heeft geen aangifte inkomstenbelasting gedaan.
    • Een eerder traject voor schuldsanering is niet goed verlopen. Of er is in de afgelopen tien jaar al een Wsnp-traject geweest.
    • Het voorstel is niet volledig of onjuist. De opgegeven schuld klopt bijvoorbeeld niet. Het voorstel is niet het maximaal haalbare of niet goed onderbouwd. Of er is geen verzoek schuldoverzicht/stabilisatieverzoek ontvangen.
    • Er is geen openstaande schuld.
    • De schuldhulpverlener blijkt niet bevoegd te zijn.

    Als de Belastingdienst een aanvraag om een van deze redenen afwijst, is er sprake van een afwijzing volgens de wettelijke regels. Er is daarom in deze gevallen geen recht op een tegemoetkoming.

  4. Wat is er niet goed gegaan bij de afwijzing van sommige Msnp-aanvragen?

    Een aantal Msnp-aanvragen is tussen 2012 tot en met maart 2021 afgewezen door de Belastingdienst om een van de volgende redenen, of een combinatie hiervan:

    • De schuld bij de Belastingdienst of Toeslagen was hoger dan een bepaald grensbedrag.
    • Er was een aanwijzing dat er mogelijk bewust verkeerde informatie was doorgeven, of dat er informatie miste, bij bijvoorbeeld een aangifte of aanvraag.
    • Er is onjuist gebruik gemaakt van uw gegevens bij de Belastingdienst.

    De aanvragen werden om deze reden(en) automatisch afgewezen, zonder inhoudelijke beoordeling. Dat had niet mogen gebeuren. Daarom waren de afwijzingen van de Msnp-aanvragen onterecht.

    Meer informatie: ‘Wat is er fout gegaan?

  5. Er is een fout gemaakt bij de beoordeling van mijn Msnp-aanvraag. Wat betekent dit voor mij?

    Door een onterechte afwijzing voor de Msnp bent u pas later of helemaal niet toegelaten tot een Msnp- of Wsnp-traject. U heeft hierdoor geen hulp of later hulp gekregen bij het aflossen van uw schulden. U heeft daarom recht op een tegemoetkoming. Welke tegemoetkoming(en) u ontvangt, hangt af van uw situatie. Lees meer hierover bij 'Vraag en antwoord', over ‘Recht op tegemoetkoming’.

RECHT OP TEGEMOETKOMING

Iedereen die recht heeft op een Msnp-tegemoetkoming ontvangt hierover een brief van ons. Hierin staat onder andere welke vormen van tegemoetkoming en hoe hoog het bedrag is.

  1. Mijn Msnp-aanvraag is onterecht afgewezen. Wat is mijn financiële tegemoetkoming?

    U heeft recht op een financiële tegemoetkoming van 500 euro. Heeft u vaker een onterechte Msnp-afwijzing gehad? Dan krijgt u voor elke afwijzing 500 euro. Voorwaarde hiervoor is dat de periode tussen de afwijzingen langer is dan 240 dagen.

    Bijvoorbeeld: u heeft twee onterechte Msnp-afwijzingen gehad. Tussen de eerste en de tweede afwijzing zat 250 dagen. U krijgt dan twee keer 500 euro = 1.000 euro.

  2. Ik heb een brief gekregen dat ik recht heb op meerdere vormen van tegemoetkoming. Wat betekent dit?

    U bent na de onterechte afwijzing niet meer toegelaten tot de Msnp of Wsnp en later ook niet volgens de wettelijke regels afgewezen door de Belastingdienst. Of u bent later wel alsnog toegelaten tot de Msnp of Wsnp, maar het traject was nog niet afgerond toen het tegemoetkomingsbeleid inging. Hierdoor heeft u geen of pas later hulp gekregen. Daarom krijgt u, naast de financiële tegemoetkoming, extra hulp bij de aflossing van uw schulden.

    U heeft recht op de volgende aanvullende vormen van tegemoetkoming:

    • kwijtschelding van schulden bij Belastingdienst en/of Toeslagen;
    • terugbetaling betaalde of te weinig ontvangen bedragen;
    • hulp bij schulden (aangepaste Msnp-regeling).

    Meer informatie hierover vindt u op de pagina Vormen van tegemoetkoming.

  3. Ik heb geen recht heb op meerdere vormen van tegemoetkoming. Waarom niet?

    In de volgende twee gevallen is er geen recht op aanvullende tegemoetkoming:

    • U bent na de onterechte afwijzing op een later moment alsnog toegelaten tot een Msnp- of Wsnp-traject. Hierdoor heeft u hulp gekregen bij de aflossing van uw schulden en een schuldenvrije start kunnen maken.
    • U heeft bij een nieuwe beoordeling of een nieuwe Msnp-aanvraag een afwijzing gekregen volgens de wettelijke regels. Bijvoorbeeld omdat het Msnp-verzoek niet volledig was of niet klopte. Een overzicht van terechte redenen van afwijzing vindt u in ‘Wanneer werkt de Belastingdienst niet mee aan een Msnp-regeling?’.
  4. Ik krijg een tegemoetkoming. Hoe geef ik mijn rekeningnummer door?

    Op Mijn Belastingdienst kunt u zien of uw rekeningnummer bij ons bekend is. Als dit zo is, dan hoeft u niets te doen. Hebben wij nog geen rekeningnummer van u of hebben wij niet het juiste nummer? Geef dan uw rekeningnummer door op Mijn Belastingdienst. U kunt alleen een rekeningnummer doorgeven dat op uw naam staat en het mag geen spaarrekening zijn.

    Heeft u een buitenlands rekeningnummer? Dan stuurt u ons een brief. Op de website van de Belastingdienst leest u hoe u dit kunt doen.

  5. Mag ik de tegemoetkoming houden als ik in een traject voor schuldsanering zit?

    Zit u op het moment dat u de tegemoetkoming ontvangt in een Msnp- of Wsnp-traject? Of gaat u nog een Msnp- of Wsnp-traject beginnen? Dan valt de tegemoetkoming in de boedel. Dit betekent dat het geld waarschijnlijk moet worden gebruikt om de schulden af te betalen. Het geld gaat dan naar de schuldeisers en u kunt het dan niet zelf uitgeven. Alleen als in het Msnp- of Wsnp-voorstel hierover afspraken worden gemaakt, kunt u het geld zelf houden.

  6. Ik ben het niet eens met het besluit over mijn Msnp-tegemoetkoming. Wat kan ik doen?

    Als u het niet eens bent met ons besluit over uw Msnp-tegemoetkoming, kunt u bezwaar maken. Dit kan per post. Op de pagina Ik wil bezwaar maken leest u hoe u dit kunt doen.

    U kunt ons ook bellen als u meer informatie wilt over uw tegemoetkoming. In een persoonlijk gesprek horen we graag waarom u het niet met ons eens bent. En welke andere mogelijke vragen of zorgen u heeft. We komen er graag samen met u uit. U kunt ons bellen op het gratis nummer 0800 23 58 357.

    Heeft u een tegemoetkoming ontvangen, maar vindt u dat u meer schade heeft gehad? Dan kunt u een verzoek om schadevergoeding doen. Op de website van de Belastingdienst vindt u een formulier voor een verzoek om schadevergoeding. Het is wel belangrijk dat u kunt aantonen dat uw schade een direct gevolg is van een onterechte Msnp-afwijzing door de Belastingdienst. U wordt daarom gevraagd om extra documenten hierover mee te sturen.

  7. Wanneer is er sprake van een nieuwe afwijzing van een Msnp-aanvraag?

    Als u een aanvraag heeft gedaan voor een Msnp-traject, kunt u meerdere keren een afwijzing hebben gekregen van de Belastingdienst. Is de periode tussen twee afwijzingen minder dan 240 dagen? Dan wordt dit volgens de wet gezien als één afwijzing van dezelfde Msnp-aanvraag. Dit betekent dat u één keer de tegemoetkoming van 500 euro krijgt.

    Heeft u na 240 dagen opnieuw een afwijzing gekregen? Dan geldt dit wel als een afwijzing van een nieuwe Msnp-aanvraag. U heeft dan recht op twee keer de financiële tegemoetkoming van 500 euro, dus in totaal 1.000 euro.

OVER DE AANVULLENDE VORMEN VAN TEGEMOETKOMING

Heeft u een brief gekregen waarin staat dat u meerdere vormen van tegemoetkoming krijgt? Dan kunt u recht hebben op:

  • kwijtschelding van schulden;
  • terugbetaling van betaalde of te weinig ontvangen bedragen; of
  • een aangepaste Msnp-regeling.
  1. Welke schulden worden kwijtgescholden?

    Al uw belasting- en toeslagschulden tot en met 1 juli 2025 worden kwijtgescholden. Dat betekent dat u deze niet meer hoeft af te betalen. U ontvangt van ons een brief waarin staat om welke belastingschulden het gaat. Over de kwijtschelding van toeslagschulden krijgt u een brief van Dienst Toeslagen.

  2. Wat betekent een ‘terugbetaling van betaalde of te weinig ontvangen bedragen’?

    U krijgt de bedragen die u heeft betaald voor aflossing van uw belasting- of toeslagschulden van ons terug. Het gaat om schulden van vóór de onterechte Msnp-afwijzing die u ná de afwijzing (deels) hebt afbetaald. Ook de kosten van invordering en de rente krijgt u terug. Heeft u van ons minder geld ontvangen om (een deel van) uw schuld af te betalen? Dan krijgt u dit bedrag alsnog.

  3. Wat is een aangepaste Msnp-regeling?

    Heeft u op dit moment nog schulden bij bedrijven of organisaties anders dan de Belastingdienst of Toeslagen? Dan kunt u contact opnemen met uw gemeente voor een aangepaste Msnp-regeling. Dit kan nog tot en met 1 juli 2026.

    Bij de aangepaste Msnp-regeling stelt de Belastingdienst voor om het af te lossen bedrag voor u te betalen. Als alle schuldeisers hiermee akkoord gaan, dan zal de Belastingdienst het bedrag dat open staat in één keer uitbetalen. Dit bedrag hoeft u niet terug te betalen. U heeft dan geen schulden meer.

    Meer informatie hierover vindt u op de pagina Vormen van tegemoetkoming.

  4. Mijn (ex-)echtgenoot/(ex-)partner heeft een onterechte Msnp-afwijzing gekregen. Krijg ik ook een tegemoetkoming?

    Was de onterecht afgewezen Msnp-aanvraag van uw (ex-)echtgenoot/(ex-)partner ook namens u gedaan? En was u op dat moment in gemeenschap van goederen getrouwd of geregistreerd partner? Dan kunt u ook recht hebben op een tegemoetkoming.

    U kunt hiervoor een melding doen via een formulier. Dit formulier vindt u op de pagina Ik wil een melding doen als (ex-)echtgenoot/(ex-)partner.

  5. Is er een regeling voor nabestaanden?

    Ja. Als iemand recht heeft op een Msnp-tegemoetkoming maar is overleden, dan gaat de financiële tegemoetkoming naar de nabestaande(n). Dat is de fiscale partner op het moment van overlijden. Is er geen partner, dan krijgen de kinderen van de overledene een tegemoetkoming.

    De financiële tegemoetkoming voor nabestaanden is 500 euro per Msnp-afwijzing. Als er meerdere kinderen zijn, wordt het bedrag gelijk verdeeld. Bijvoorbeeld: Bij één onterechte afwijzing is er recht op een bedrag van 500 euro. Zijn er twee kinderen? Dan krijgt elk kind 250 euro.

    Nabestaanden die recht hebben op de tegemoetkoming ontvangen van ons een brief hierover. Zij krijgen daarna automatisch het bedrag op hun rekeningnummer.

    Zijn er kinderen niet bekend bij ons? Bijvoorbeeld omdat zij in het buitenland wonen en geen Nederlands bsn hebben? Dan kunnen zij zich melden via onderstaand formulier. Dit kan tot en met 1 juli 2026. Zij ontvangen dan hetzelfde bedrag als de andere nabestaande(n).

    U kunt dit formulier uitprinten, invullen en opsturen in een envelop (zonder postzegel) naar:

    Belastingdienst
    Antwoordnummer 21120
    6400 XP Heerlen